Autonome regulatie

Naast het reguleren van spanning en ontspanning wordt veel van ons complexe, sociale gedrag gereguleerd door het autonome zenuwstelsel. Als we onnodige spanning niet af kunnen voeren en stresssituaties fysiek met ons mee blijven nemen, dan merken we dat we soms overmatig sterk reageren op relatief kleine gebeurtenissen, of bepaalde situaties steeds maar als zwaar blijven ervaren.
Recente wetenschappelijke literatuur biedt veel ingang om de complexe en genuanceerde werking van het autonome zenuwstelsel te vertalen naar de Yoga. Want Yoga biedt bij uitstek de handvatten om vaardig te leren manouvreren door de dynamiek van het autonome zenuwstelsel, en zo onnodige spanning af te voeren en los te laten, en vitaliteit op te bouwen.

De eerste lesdag behandelt de thema's immobilisatie, herstel, veiligheid, begrenzing en actieve afvoer van spanning. Je krijgt achtergrond informatie en ervaart waarom regulatie van het autonome zenuwstelsel vaak met emoties gepaard gaat.
Alles wat we deze dag doen is direct toepasbaar, omdat je net een wat andere bril krijgt waarmee je je normale yoga-opbouw nog effectiever maakt.

De tweede lesdag werkt verder vanuit hartcoherentie en afstemming. Wanneer de directe stressrespons afgevoerd kan worden, kan je de hogere autonome centra die gekoppeld zijn aan hartcoherentie trainen. Daarmee kan je afstemming, reflectie, en uiteindelijk ook het overstijgen van het 'kleinere ik' op een natuurlijke manier ontwikkelen.
Gedurende de tweede lesdag worden ook klank en mantra gebruikt. Een deel van de lesstof van de tweede lesdag is toepasbaar in gewone yoga-lessen.


Lesdata: 1 juni en 29 juni 2018, van 9.30 tot 16.45 uur.
Dit was voorlopig de laatste herhaling van deze cursus. Er zijn voor nu geen nieuwe data gepland.
Autonome regulatie, hartcoherentie en afstemming zijn ook onderdelen van de cursus 'Mindfulness en mantra'.
In de cursus 'Mindfulness en mantra' wordt minder de koppeling gelegd met de docentpraktijk, maar worden wel duidelijk de verschillende energie-subsystemen vanuit de autonome regulatie ervaren.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, met achtergrondinfo en oefensets.