Autonome regulatie

Naast het reguleren van spanning en ontspanning wordt veel van ons complexe, sociale gedrag gereguleerd door het autonome zenuwstelsel. Als we onnodige spanning niet af kunnen voeren en stresssituaties fysiek met ons mee blijven nemen, dan merken we dat we soms overmatig sterk reageren op relatief kleine gebeurtenissen, of bepaalde situaties steeds maar als zwaar blijven ervaren.
Recente wetenschappelijke literatuur biedt veel ingang om de complexe en genuanceerde werking van het autonome zenuwstelsel te vertalen naar de Yoga. Want Yoga biedt bij uitstek de handvatten om vaardig te leren manouvreren door de dynamiek van het autonome zenuwstelsel, en zo onnodige spanning af te voeren en los te laten, en vitaliteit op te bouwen.

De cursus behandelt de thema's immobilisatie, herstel, veiligheid, begrenzing en actieve afvoer van spanning. Je krijgt achtergrond informatie en ervaart waarom regulatie van het autonome zenuwstelsel vaak met emoties gepaard gaat.
Ook besteden we aandacht aan hartcoherentie en afstemming. Wanneer de directe stressrespons afgevoerd kan worden, kan je de hogere autonome centra die gekoppeld zijn aan hartcoherentie trainen. Daarmee kan je afstemming, reflectie, en uiteindelijk ook het overstijgen van het 'kleinere ik' op een natuurlijke manier ontwikkelen.

Lesdagen met het thema van autonome regulatie worden alleen nog op lokatie gegeven:

9 en 10 november 2019 in Laren (Gld.) in de OkidoYoga Dojo.
Voor meer info: Okido Yoga

30 november 2019 in Zolder (België)
Voor meer info: Yogavormingsinsituut Zolder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, met achtergrondinfo en oefensets.